A 40. beszéd – és ami mögötte van. Egy DTM vallomásai

Horváth Ádám – a DTM beszéd

Ádámot nem kell klubunknak bemutatni, ám annak, aki nem ismeri, egy gyors bevezető a PestBeszéd legfrissebb DTM-jének megismeréséhez.

Horváth Ádám a PestBeszéd klub életében mindig aktív szerepet töltött be. Funkciók tekintetében PR-ért felelős elnökhelyettes (2015/2016), majd Area Director (2016/2017) volt, Triple Crown kitüntetést pedig két alkalommal is kapott eredményei elismeréseként (2016, 2017). Kubunk visszatérő tagja, aki mindig képes új témákat bemutatni, vagy egy megszokott témát új oldaláról megismertetni a közönséggel. A 40. beszéd előtt állva, és egyben a Toastmasters International legmagasabb elismerésére, a Distinguished Toastmaster címre várva, saját Toastmasters útjáról kérdeztük.

Mit tanultál ebből a Toastmasters útból? Ha fogalmazhatunk így, mivel lettél több a 40 beszéd alatt?

A Toastmasters egy olyan közösség, ami a legjobbat hozza ki belőled. Rájöttem, hogy bárki meg tud tanulni mások előtt beszélni. Korábban – ahogy sokan mások – én is azt hittem, hogy erre születni kell. Az elmúlt évek alatt annyi különböző embert és történetet ismertem meg, hogy ma már nincs kétségem afelől, bárkiből lehet nagyszerű és emlékezetes előadó, pusztán gyakorlás és rendszeres visszajelzés kérdése.

Kivel érkeztél az első klubestedre, honnan hallottál róla?

Egy kedves ismerősöm ajánlotta a klubot és Németh Zolit. Sokan ismerik a történetet, én anno másfél évig hezitáltam, hogy el merjek jönni az első Toastmasters estre. Azt hittem, hogy itt remek beszélők vannak, akik között majd kellemetlenül fogom érezni magamat a teljesítménye miatt. Az első feltételezésem igaz lett, a második helyett sok támogatást és mosolyt kaptam.

Horváth Ádám - Hajdú Péter - Szűcs Laci
Horváth Ádám a Presenter Konferencián, Toastmasters előadókkal, 2016

Melyik az a beszéded, amire most is emlékszel, és felkészülés nélkül el tudnád mondani, miről szól?

Amikor egy értékesítési projektet csináltam és teleshop stílusban adtam el egy terméket. Horst Fuchs karakteréből inspirálódva értékesítettem: lelkesen magyaráztam a káprázatos termékelőnyöket, valamint riogattam a termék nem használásának lehetséges következményeivel. A termék mindvégig velem volt a színpadon, letakarva. Csak a fináléban derült ki, hogy mindvégig a saját gondolataidról, “agyadról” beszéltem, felhívva a figyelmet a józan gondolkodás fontosságára a hülyeség korának és a “fake news” térhódításának hajnalán. Ezzel a beszéddel a bécsi division döntőig meneteltem.

Megvannak a kis visszajelző cetlik? Gyakran olvasod őket?

Az összes. Videó csak néhány beszédemről készült, de a visszajelző cetlik közül mindet megtartottam. A mostani DTM beszéd előtt ezeket átolvasom, hogy emlékeztessen a fejlesztendőkre és az erősségeimre is, amit mások már valaha visszajeleztek nekem.

Mi lesz a megnyert kék szalagok sorsa – egyáltalán hány darab van?

Amikor elkezdtem Toastmasters utazásomat, még nem voltak szalagok, ezeket később vezették be. Így nincsen pontos statisztikám az esteken nyújtott teljesítményemről. Egy borítékban őrizgetem őket, a kérdésed miatt megszámoltam a Best Speaker elismeréseket: most járok pontosan 20 szalagnál. A közönség ezek szerint kegyes volt velem 🙂 

Tudsz mondani egy konkrét példát arra hogy egy Toastmasters által elsajátított beszéd eszközt alkalmaztál a klubon kívül? (Munkahelyen/hétköznapi szituációban) 

Persze! Egyrészt megtanultam villámgyorsan beszédet összerakni. Utálom pazarolni az időmet és az, hogy értem és gyakorlatból tudom mi működik a színpadon, rengeteg időt és dilemmát spórol meg nekem. A közönségnek meg sok unalmas percet, amit el kéne viselniük tőlem 🙂

Másrészt a munkámban sokszor segítek cégvezetőknek fontos beszédekre felkészülni, amit sokszor több száz vagy akár ezer ember előtt tartanak. Remek érzés látni, amikor átmegy a főüzenet, amikor élvezetes, szép dolgok születnek a beszédekből. A Bibliában van egy sor: ” A népnek vezére beszélni tudjon jól.” – ezzel maximálisan egyetértek. Szerintem az a vezető, aki nem tud kiállni emberek elé és rávenni őket arra, hogy kövessék, csak névleg vezető. A karizmatikus, inspiráló személyeket követjük, így ha valaki csapatok vezetésére adja a fejét, alapvető érdeke, hogy kiváló nyilvános beszélővé képezze magát. 

Horvéth Ádám - Kuzsel Balázs -Forbes
Forbes Toastmasters tréningen

Hogyan tovább? Most, hogy megvan a 40, kilépsz?

A beszédkészség olyan, mint az izmok: folyton edzésben kell tartani őket. Imádom azokat az élményeket, amiket a Toastmastersben kapok, eszem ágában sincs abbahagyni. Újabb céljaim vannak, újabb kalandok várnak.

Ádám 40. beszéde 2019. december 12-én hangzik el a PestBeszéd heti estjén, a Magnet Ház kávézó-előadótermében. Ugyanakkor estjeinken továbbra is számítunk Rá, akár beszélőként, akár szerepvállalóként!

Szólj hozzá!