A Division Döntő küszöbén állva – a versenyzőket kérdeztük

“Jó volt látni, hogy a PestBeszéd újra a legerősebb klubok között van Magyarországon.”

Válaszolta ezt Horváth Ádám, mikor arra kértem, értékelje, milyen volt megélni az idei versenyt, az előzőekhez képest.

Klubunk versenyzői, és velük együtt mi is, elkezdtük már a visszaszámlálást a május 2-i Division Döntőre.
Áts Anna, Domján Enikő és Horváth Ádám magyar és angol nyelven is megméretkeznek, a felkészült beszéd és beszédértékelés színpadán. A helyzet szokatlanságát viszont az adja, hogy egy virtuális színpadon kell majd meggyőzniük a közönséget (és a zsűriket) úgy, hogy közben a résztvevők például nem is kapcsolhatják be kameráikat.

Megkérdeztem hát őket, hogy milyenek a várakozásaik, hogyan készülnek és hogyan vannak úgy egyáltalán, a Toastmasters versenyszezonnal, ebben a nem hétköznapi szituációban. Kérdéseimre Enikő és Ádám válaszoltak, írásban.

Mindketten rutinos versenyzőknek számítanak Toastmasters körökben, valamint a hétköznapjaiktól sem idegen az emberek előtt való megszólalás. Első körben arról kérdeztem őket, hogy mi a személyes receptjük egy versenyre való felkészülésben.

Ádám szerint két összetevő az, ami elengedhetetlen egy jó versenybeszédhez: “erős főüzenet és minden részlet míves kidolgozása, sok gyakorlással. A munkát nem lehet megúszni, ha versenybeszédről van szó.” 
Enikő is hasonlóan, a gyakorlásra helyezi a hangsúlyt: Ha beszéddel indulok, akkor értelemszerűen sokat gyakorlok. Ha beszédértékelésben, akkor sok beszédet kellene néznem és értékelnem, ez nem mindig szokott ennyire jól megvalósulni nálam. A PestBeszéd esteken minden esetre igyekszem ilyenkor több értékelést vállalni, és kapacitásaimhoz mérten még pluszban gyakorolni”.

 

Adam-klubverseny

A felkészült beszéd és a beszédértékelés valóban különböző gyakorlást igényelnek, ráadásul több nyelven is indulhattak a versenyzők. Ádám minden kategóriában indult, mindkét nyelven. Arra a kérdésre, hogy ezen döntését mi motiválta, az alábbit válaszolta: 

Az edzés nem elég, meccsrutint csak mérkőzésen lehet szerezni. Ezt megtanultam NB1-es sportolóként. A leggyorsabb fejlődési pálya a versenyszezon, kár lenne kihagyni. A versenyen indulással semmit sem veszíthetek, valamint nem titkolt célom volt a példamutatás a klubtagok felé: a DTM után is van élet.”

Azt, hogy nem saját anyanyelvükön indultak a versenyzők, egyértelműen kihívásként élték meg. Ádám elmondása alapján, sokkal több felkészülést kíván egy angol beszéd: “Angolul még nem tudom olyan árnyaltan kifejezni magamat, mint ahogyan öt évnyi magyar nyelvű “toastmasterkedés” után, az anyanyelvemen. Emiatt sokkal több felkészülést igényelt az angol beszédem, valamint aprólékos tervezést. Mivel a témám nagyon friss volt (“Be a Lady ” vírusvideó mintájára épült fel), így kénytelen voltam az utolsó napokban sokat gyakorolni :). Érdekes felfedezés volt továbbá, hogy mennyire más a ritmus és az intonálás is, amire külön oda kellett figyelnem, hogy megemeljem a főüzenetemet”

Enikő klubverseny

Enikőnél a felkészülés most kevésbé ilyen egyértelmű, elmondása alapján egy nagyon más fókuszáltsági terepen találta őt az idei versenyszezon. Az üzleti videómegbeszélések mellett angol nyelvű podcastokat hallgat: Annyit tudok tenni, hogy amikor időm engedi – ez legtöbbször takarítás közben van -, akkor angol nyelvű podcast-okat hallgatok. Most a rutinomban fogok bízni a versenyen, és teret adok a spontanelitásnak.🙂

A különböző kategóriákban és műfajokban való felkészülés mellett, a vírushelyzet egy újfajta kihívást is teremtett minden versenyzőnek, résztvevőnek és versenyszervezőnek. A döntő, ahogyan az eddigi idei fordulók is, a Zoom rendszerén keresztül zajlik. Többek között az is szabály, hogy a résztvevőknek elnémított mikrofonnal, és a beszédek, értékelések alatt lekapcsolt kamerával kell figyelnie, hogy a versenyzőket semmi ne zavarja.
A versenyzők ugyanakkor most kiemelten figyelnek a gesztikulációra, a kamera szemmagasságba való állítására, és a hanghordozásra – a színpadi térhasználat ugyanakkor háttérbe szorul. Nem beszélve a fokozott technikai ellenőrzésről, ami a kamera és mikrofon helyes beállítását és tesztelését illeti. Van, aki mikrofonjának köszönhetően állva is tud beszédet mondani, van, ki pedig ülve használja ki a kamera látószögét.

Horváth Ádám
Domján Enikő

Ádámnak a műfaj nem volt újkeletű, hiszen munkájának köszönhetően rendszeresen szerepel online videókban, így nem jelentett extra nehézséget. Abszolút tanulságként az időmérő fontosságát emelte ki: “az időmérő szerepvállaló kameraképét rögzíteni kell, különben eltűnik a többi résztvevő között és nem látom a zöld-sárga-piros lapokat! #TrueStory”. Ádám minden esetre belefért az időbe, és az Area döntője után egyedüli magyar nyelvű versenyzőként, tovább is jutott a Division szintű döntőre.

Enikőnek első sorban nem is a technikai formaságok, inkább az angol nyelv jelenti most a kihívást: “Nekem inkább az angol nyelven való minőségi teljesítmény lesz a kihívás – mert hogy ez lesz hivatalosan a harmadik alkalom, hogy idegen nyelven fogok értékelni. Emellett persze a személyes jelenlét erejét fogom nagyon hiányolni és sajnálni, mert az nagyon sokat tud nyomni a latban. Én az energiáimban (is) szoktam bízni, amikor a színpadon állok.” Ez utóbbit valóban nehezebb pótolni, de a sok szurkoló neve a sötét kameraképeknél tud segíteni a helyzeten :).

Az elvárásokkal kapcsolatban Ádám elképesztően erősnek ítéli meg az idei mezőnyt, de ez cseppet sem bizonytalanítja el: “nagyon várom, hogy az ország legjobbjaival versenyezhessek.” Enikő arra fekteti a hangsúlyt, hogy mit jelent élvezni is egy ilyen eseményt: “Elsődleges, hogy élvezzem. Ugyanakkor versenyző típus vagyok, így szeretnék mindent megtenni a továbbjutásért is.”

A döntőre 2020. május 2-án kerül sor, délelőtt 10 órától. Regisztrálni a www.szegedtoastmasters.hu oldalon lehet.

Klubunk versenyzői:

Felkészült magyar beszéd: Horváth Ádám

Felkészült angol beszéd: Áts Anna

Magyar beszédértékelés: Horváth Ádám

Angol beszédértékelés: Domján Enikő

Szólj hozzá!