Aki elsőként igazít a galléron, mielőtt megszólalsz

Csotar Jessica

A csapat átváltozó művésze, a “Mizu-lány”, akivel első körben szóba elegyednek a kíváncsiskodó, leendő tagok. A tematikus estek koronázatlan királynője, tagságis alelnökünk – ő Jessi, aki most elmeséli saját Pestbeszéd-történetét.

Randiról a színpadra

Jessit még egykori kedvese vonta be a Toastmasters világába, évekkel ezelőtt. A kapcsolatuk bár véget ért, Jessi magával vitte a nyilvános beszéd iránti érdeklődést, és a lezárás után elindult a saját PestBeszéd útján.

“Ádám, az akkori barátom lelkes és eredményes tagja volt a PestBeszédnek. Emlékszem, először az egyik estről jövet hívott el randira. Többször támogattam őt a beszédekre és versenyekre való felkészülésben, de akkor még csak mint hallgatóság és “értékelő”. A kapcsolat azóta véget ért, de sok pozitívum mellett, amit elvittem belőle, a nyilvános beszéd iránti érdeklődés volt, amiről azt éreztem, ha a szakítás után nem vágok bele, akkor soha! És milyen jól tettem! 🙂

 

Jól áll az öltönyöd?

Jessi férfi ruházati értékesítőként dolgozik, és beismeri: legfontosabb eszköze az eladás során a kommunikáció. Így vélekedik az itt tanultak kamatoztatásáról:

“A nyilvános beszéd és a rögtönzés gyakorlása rengeteget segített a magabiztosságom növelésében, az eladás alatt előforduló kifogások kezelésében és hogy élménnyé alakítsam a vásárlás folyamatát a vevő számára. Az értékelések során használt technikákat rendszeresen használom, amikor a vásárlóknak és a kollégáimnak adok visszajelzést. A magánéletemben több megjegyzést is kaptam rá, hogy milyen szépen és választékosan fogalmazok. 🙂

Egy konkrét hétköznapi szituáció felidézése kapcsán Jessi egy családi élményét adta át:

“A családom nem értette, hogy miért töltöm “az amúgy is kevés szabadidőmet ilyenekkel”, mint a klub és a mentorálás, de sikerült egy spontán rögtönzött (védő)beszéddel érvelnem amellett, hogy szeretem ezt csinálni, és hasznom is válik belőle. Azt hiszem átment az üzenet! 🙂

Kedvenc szerep? Naná, hogy a házigazdaság!

“A házigazdaság, hiszen olyankor “kiélhetem magam” és van lehetőségem különféle tematikákkal feldobni a hagyományos estek hangulatát.”

Pl.: 399. Est, Bűvész-est, Alterego-est és az állandó Valentin-estek, melyeket már hagyomány szerint ő tart.

 

Kedvenc beszédéről kérdeztük:

“A ‘Ki vagyok nélküled?’ című, második beszédem, ami arról szólt, hogy mi a négy jele annak, hogy tökéletesen összeilletek a pároddal, rávetítve a legutóbbi kapcsolatomra, aminek vége lett. A kihívást saját magamnak állítottam fel, hiszen az ex-barátomat kértem meg, hogy hadd gyakoroljam előtte a beszédet – ami róla szólt. Ha előtte ment, akkor bárki előtt. 🙂

Mentorként a jövő?

Jessi két és fél év tagság és két év elnökségi szerepvállalás után elkezdett aktívan mentorálni. Már egy jégtörő felkészülésen is túl vannak mentoráltjával, Attilával.

“A hosszú távú célom, hogy ha sikerül valami olyat elérnem az életemben, ami másoknak, akik hasonló célokkal rendelkeznek, hasznos, és le tudja rövidíteni az útjukat, akkor azt képes legyek hatékonyan átadni. Nem titok, hogy közel állnak hozzám a nőket érintő témák, nagy álmom egy olyan alapítvány létrehozása, ami hátrányos helyzetű lányokat segít az útjukon.”

 

A legemlékezetesebb TM élmény:

“Az a szabadtéri est az Alagút Tetőn, amikor először mondtam beszédet a négy falon kívül. Úgy éltem meg, hogy igazán sikerült átadnom magam a beszédnek és felszabadulttá tudtam válni.”

Előnyös, pozitív dolog a Pestbeszéd klub életéből:

“Egyértelműen a közösség. A fő cél, hogy hétről-hétre beszédeket mondjunk, de a hab a tortán, hogy mindezt egy olyan sokszínű társaságban tudjuk megtenni, ahol kölcsönösen támogatjuk egymást és akár az estek előtt és vége után is számíthatunk egymásra.”

Fejlesztendő a klub számára:

“Szerintem az elnökségi szerepek bemutatásán van mit dolgoznunk, hogy jobban bevonjuk a tagokat és jobban meghozzuk a kedvüket a vállalásra, hiszen sokaknak úgy tűnhet hogy ez egy olyan feladat, ami ”már nem fér bele” de ha tehermentesítjük magunkat és egymást azzal, hogy delegáljuk a feladatokat és több mindenkit bevonunk a szerepekbe, akkor kevésbé lenne megterhelő.” 

Jessi_alterego

Tagságisként egy még izgalmasabb klubért

“Egyszer azt hallottam, hogy ha az elnökséget egy testként képzeljük el, a tagságért felelős alelnök a KAR, aki megfogja az új tagokat és megtartja őket a klubban. De a kar szorosan összeköttetésben áll a SZÍV-el, mert azon túl, hogy promótálod a klubot és ellátod a őket minden szükséges információval, a saját tapasztalataid és személyes varázsod adaléka az, ami segíti az érdeklődőket a döntés meghozatalában.”

A varázs biztosítása mellett, Jessit abban is segítette ez a szerep, hogy minél gyorsabban és lényegretörőbben tudja átadni a klubbal kapcsolatos információkat – természetesen, csakis “Jessi”-s stílusban ;).

Tagságist keresünk, itt a reklám helye:

Elnökségi tagként lehetőséged van a klub életét meghatározó döntésekben részt venni és ezzel formálni a közösséget.

Ez a szerep neked való:

– ha a saját márkádon vagy bármi más promótálásán dolgozol, nagyon jó “gyakorlópálya”, hiszen megtanít rá, hogyan tudsz népszerűsíteni egy nonprofit szervezetet az új érdeklődők számára és részt venni azoknak a megtartásában, akik tagokká válnak.

– ha szeretnél fejlődni abban, hogy könnyebben nyiss mások felé, itt rengeteg lehetőség adódik arra, hogy te tedd meg az első lépést és kezdeményezd a kommunikációt. Te vagy az egyik hús-vér kapcsolódási pont a friss érdeklődőknek. Vedd úgy, hogy ez egy egy éves intenzív kapcsolatépítő kurzus, amiből ha odateszed magad, garantáltan sok tapasztalattal és mély emberi kapcsolatokkal távozol! 🙂

 

Ha felszabadultság, akkor nekünk Jessi – ő volt az, aki az elmúlt két évben laza stílusával, egyedien tudta megfogni az új tagokat, valamint tudta biztosítani a nem mindennapi hangulatot egy-egy esten – akár online legyen az, akár élőben. 

.

A PestBeszédben még sok átváltozó művész, fejlődni vágyó személyiség lakozik. Vajon ki miért választotta egy ilyen klub lehetőségeit? Tudd meg a folytatódó PestBeszéd-sztorik rovatunkból! Kövesd a blogot, vagy facebook oldalunkat.

 

Szólj hozzá!