A szabad beszédhely már nem közkincs, ha Csabi diktál

Szokocs Csaba

Jobban szólva: nem diktál, MOTIVÁL. Ő az, aki elsőként kérdez rá: be van foglalva a beszédhelyed? Csabi az oktatásért felelős alelnökünk, aki egyben tartja a Tanösvényeket, az estek tartalmi felépítését, és az egyes tagok fejlődését. Ő a mi mackónk: nem csak törődő jelleme miatt, hanem egykori nagyotmondó versenybeszéde okán is – melyben egy valóságos (;)) medvével szekerezett lefele a dombtetőn. 

Szökőcs Csaba PestBeszéd-története következik.

 
A visszajelzés, mint egy beszélő elengedhetetlen szükséglete
 

Nem gondolnánk, de Csabi félt egyedül. Úgy értve, félt egyedül eljönni egy ilyen klubestre, el is hívta magával egyik barátját. Aztán a félelem bizalommá alakult, megtapasztalva a PestBeszéd befogadó közösségét. Elmondása szerint számára a visszajelzés hiánya volt az, ami miatt egy Toastmasters klubba ellátogatott: 

“Szerettem volna gyakorolni a beszédet úgy, hogy visszajelzést is kapok rá. Korábban már sokszor adtam elő a cégünknél, de ritkán kaptam visszajelzést, és éreztem, hogy fejlődnöm kellene. A PestBeszédet azért választottam, mert ez tűnt a legjobb klubnak akkor (és azóta is 🙂 ).” 

A hétköznapi életben Csabi programozóként dolgozik, de valójában ennél többet tesz: vezetőként nem csak szoftvereket, hanem embereket fejleszt, oktatásért felelős alelnökként pedig ezt maximálisan gyakorolhatta, ahogyan a vezetői kommunikációs készségeit is.

“Egyrészt szeretnék segíteni másoknak is megtanulni beszélni, ezért alapítottam egy céges Toastmasters klubot is. Másrészt folyamatosan látom, hogy a vezetőink hogyan beszélnek, mennyit küzdenek vele, nekem sokat segített abban, hogy jobb legyek. Az is segített, hogy látom, hogyan működik “magától” egy non-profit klub, csak lelkesedésből, jobban látom, hogy mi motiválja az embereket, kivel hogyan érdemes kommunikálni.” 

Kedvenc saját beszéd?

 

“Nekem a jégtörőm volt az. Viki keresett meg, hogy elmondanám-e a tervezett jégtörőmet egy versenyen, mint célbeszélő. Azt sem tudtam, hogy ez mit jelent pontosan, de belevágtam. Jól sikerült a beszédem, talán öt vagy hat értékelést is kaptam rá egyszerre a legjobbaktól, nagyon emlékezetes maradt. ” 

Legemlékezetesebb TM élmény

 

Egyértelműen a fordított nap. Én voltam a nyelvőr, és versben kellett felvezetnem a szerepet, miközben jóga pózokat vettem fel… De megbosszultam, mert cserébe Peti és Krisz egész este nyávoghatott, a nap szava ugyanis az ingovány volt, amit visszefelé is lehetett használni 🙂 Szerintem azóta sem nevettem annyit egy esten sem, mint aznap, fantasztikus élmény volt!”

 

Aki nem tudná, a fordított nap az általános értékeléssel kezdődik, és úgy halad visszafelé – így az egyes beszélők, szerepvállalók és értékelők ahhoz alkalmazkodnak, hogy mit mondtak el róluk az előttük (vagy utánuk? ;)) szólók.

csabi

A klubon túl a területi vezetés a következő kihívás

Csabi nem csupán a PestBeszédet vitte előre a teljesítmény útján. A klubunk által is mentorált EvoTalk céges klub alapítójaként és elnökeként kiaknázta a klubok fejlődésének alapszintjét, jöhet egy most egy még nagyobb, több klub fejlesztését érintő kihvás.

“Klub szinten már mindent elértem, amit szerettem volna, régóta elnökségi tag vagyok, idén egyszerre voltam oktatási alelnök a PestBeszédben és elnök az evotalkban. Ez egy elég megterhelő időszak volt, de büszke vagyok rá, fantasztikus sikereket értünk el – volt olyan időszak, amikor két hónapra előre be voltak telve a beszédhelyek. Jövőre viszont kipróbálom magam a District elnökségben is mint Area Director, így a jövőben kicsit eltávolodom a PestBeszédtől – de azért a szívem visszahúz majd párszor, ebben biztos vagyok!”

A szabad beszédhelyek ritkasággá tétele

Csabinak többek között egy előfoglalási rendszert is köszönhetünk. Azaz, ha az Easy Speak-ben nem látunk előre szabad beszédhelyet, feliratkozhatunk nála a várólistára, melyről egy beszéd visszamondása esetében (mely egyébként már egyáltalán nem szokás, de különféle objektív okokból megtörténhet), sorsolni fog a rendszer, hogy ki beszélhet a felszabadult helyen.

Oktatásért felelős alelnökként büszke vagyok arra, hogy sikerült a klubban felpezsdíteni, értékessé tenni a beszédhelyeket. Míg korábban “vadászni” kellett a beszélőket, volt olyan időszak, amikor 2 hónapra előre be voltak telve a beszédhelyek, ezért érdemes volt befoglalni, és nem érte meg lemondani a beszédeket. Ez az elért eredményekben is megmutatkozott, gond nélkül megszereztük az összes pontot, amit a beszédekre lehetett kapni, sőt még többet is.”

csabi-level

Miért és miként érdemes belevágni oktatási alelnökként?

“Azért javaslom, mert itt nagyon látszik a befektetett munka eredménye – ha jól csinálod, a klub pörög, az emberek beszélnek, és mindannyian fejlődtök. Ha nem csinálod jól, akkor… hát maradjunk annyiban, hogy nem fog minden simán működni.”

.

Ha tetszenek a “sztorik”, egyetlen dolgod van: olvass minket tovább! Kövess minket facebookon, ahol mindig megosztásra kerülnek a legújabbak.

Szólj hozzá!